Hängmatta, skötsel

Råd & Tips om hur du bäst sköter om din brasilianska hängmatta

Vårt sortiment av hängmattor: SINGELHÄNGMATTOR, DUBBELHÄNGMATTOR och FAMILJEHÄNGMATTOR.

Aktsamhet

En hängmatta som behandlas med aktsamhet kan hålla i upp till 20 år. Är du varsam och följer våra råd kommer du att ha glädje av din hängmatta i många år.

Hållbarhet

Brasilianska hängmattor är extremt starka. Hur länge de håller beror mycket på hur du hanterar hängmattan. Hängmattan är avsedd för att vila i. Ihärdigt hoppande och alltför vilt lekande kan medföra att t ex linfästen kan brista. Utsätt inte hängmattan för ojämna påfrestningar. Då man gungar någon i hängmattan ska man inte dra i den virkade dekoren på sidorna eftersom det då finns en risk att dekoren går sönder. Observera att hängmattans linor ska aldrig vara snodda eller ligga i kors eftersom detta innebär ojämn belastning på linfästena och linorna som då kan brista.

Regn

Vi rekommenderar att du plockar ner hängmattan vid regn. Hängmattan är ett vackert hantverk som inte bör utsättas för mycket nederbörd. Enstaka regnskur skadar inte hängmattan. Dock kan större mängder nederbörd under längre tid medföra att hängmattan inte hinner torka, och kan då få mögelfläckar. För att en våt hängmatta skall torka snabbare kan du hänga upp den på en torklina eller spänna ut den med en pinne.

Fläckar

Hänger hängmattan mellan två träd finns det en risk att den kan bli fläckig av nedfallande frukt och bär. Det är även risk för mögelfläckar om hängstolen utsätts för så mycket nederbörd att den inte får tid att torka.

Undvika blekning

Liksom vilket bomullsplagg som helst som hänger ute länge i solen kommer hängmattan också att blekas något med tiden. Vill du minimera blekning så häng upp hängmattan på en skuggig plats.

Tvätt av hängmatta

Hängmattorna kan tvättas i maskin, 40°C. För att undvika trassel med linorna skall du använda en tvättsäck eller stoppa hängmattan i ett örngott. Det går även att knyta samman linändarna med varandra. Torktumla inte. Hängmattan, liksom vilket bomullsplagg som helst, kommer att krympa ca 5%, men töjs efter användandet.

Sätta upp och plocka ner hängmattan på ett snabbt och bekvämt vis

Du kan hänga upp den på hängmattskrokar eller använda karbinhakar.

Vintertid

Om du inte planerar att hänga upp hängmattan inomhus då sommaren är över skall du plocka ner den. Skaka bort damm, tvätta den och packa sedan in den i en plastpåse som skyddar mot ev malar och möss. Förvara hängmattan på ett torrt ställe.

OK, ÄR DU REDO ATT KOLLA IN HÄNGMATTORNA?

Singelhängmattor
SINGEL-HÄNGMATTOR
Hängmattor för 1 person.
Dubbelhängmattor
DUBBEL-HÄNGMATTOR
Hängmattor för 2 personer.
Familjehängmattor
FAMILJE-HÄNGMATTOR
Hängmattor för hela familjen.