Hängmatta, upphängning

Vilka olika möjligheter finns det att hänga upp brasilianska hängmattor?

Vårt sortiment av hängmattor: SINGELHÄNGMATTOR, DUBBELHÄNGMATTOR och FAMILJEHÄNGMATTOR.

Måste man ha träd för att hänga upp hängmattan?

Nej, absolut inte! Ett vanligt missförstånd är att man måste ha två stycken träd på perfekt avstånd för att kunna hänga upp en hängmatta. Helt fel! Har du inte två träd på lämpligt avstånd finns det många andra sätt att hänga upp din hängmatta.

Var kan hängmattan hängas upp?

Alla har en bra plats att hänga upp en hängmatta på.
Alternativen för upphängning av en hängmatta är många:
* Två träd. Det gör inget om de står ganska långt ifrån varandra.
* Två krokar.
* Två väggar.
* Två stolpar.
* Kombination av träd, vägg eller stolpe.
* Staket.
* I taket.
* I bjälkar.
* Hängmatte-ställning.
* Hängmatte-stativ.
* Balkongen.
* Terrassen.
* Utehuset.
* På båten.
* Inomhus, t ex i vardagsrummet, sovrummet eller i barnens rum.
* Häng upp den i en park eller på stranden.
* På campingsemestern.
* På resan. En behändig säng på din äventyrssemester eller tågluffning.
Upphängning av hängmattor

Använd din fantasi för att hitta nya upphängningsmöjligheter. Ett exempel är lastbilschaufförerna i Brasilien som nattetid sover i hängmattor upphängda under sina lastbilar.
Hängmatta upphängd mellan träd Hängmatta upphängd i ställning Hängmattor upphängd på terass

Hängmattor upphängda på balkong Hängmatta upphängd på veranda Hängmattor upphängda mellan pålar 

Hängmatta mellan lastbilar

Båtägare, en hängmatta på båten blir den idealiska kojplatsen, t ex mellan masten och fören. Gunga dig till sömns med vågornas svall.
Hängmatta upphängd på båt Hängmatta upp hängd i skuggan på en båt Vila i hängmatta på båt

Är du trångbodd och behöver en extrasäng/soffa så är en hängmatta en ypperlig lösning. Bara haka upp den då den ska användas. Cykelhotellet Ohboy i Malmö använder våra hängmattor i sina rum på ett finurligt sätt. Här med hängmattan Bahia.
Hängmatta på hotellrum

Hur skall hängmattan hängas upp?

Att hänga upp en hängmatta är mycket enkelt. Du hänger upp hängmattan på hängmattskrokar eller använder dig av rep. Ett rep fästes mellan öglan och upphängningspunkten. Se alltid till att använda ett kraftigt rep som är starkt nog att hålla för vikten av de som skall ligga i hängmattan. För att lätt kunna plocka ner hängmattan så kan du använda dig av hängmattskrokar eller karbinhakar. Istället för rep kan du använda remmar eller kedjor.
Upphängning av hängmatta 1 Upphängning av hängmatta 2

Vilket avstånd är lämpligt för upphängning?

Minsta upphängningsavstånd beror på hängmattans längd. Större hängmattor kräver större avstånd. Detta avstånd är ca 85-90% av hängmattans fulla längd.

Är upphängningsavståndet långt, t ex om träden står långt ifrån varandra, förlänger du hängmattan med rep som når ut till träden. Ett avstånd av t ex 6 meter mellan träden är alltså inget problem. Ju längre mellan träden, desto längre rep och desto högre upp måste du knyta fast repen.

Det går även att hänga upp hängmattan på kortare avstånd än våra rekommenderade minimum-avstånd. Dock med risk att hängmattan inte sträcks ut tillräckligt. Alternativen är då att fästa hängmattan högt upp, dock med följden att hängmattan hänger med en större böj, eller att korta ner hängmattan genom att göra en knut linorna.

Exempel: Du vill hänga upp hängmattan Bahia. Dess fulla längd är 3,7 m. Minsta rekommenderade upphängningsavstånd är ca 3,2 m. Du kanske väljer att hänga upp hängmattan mellan två träd som står 5 m ifrån varandra. Då fäster du ett rep som är en dryg meter mellan respektive upphängningsögla och träd.

Vilken höjd är lämplig för upphängning?

Upphängningspunkterna bör vara i en höjd motsvarande ca hälften av upphängningsavståndet. Ungefär i ögonhöjd. Hängmattans djupaste punkt bör vara ca 50 cm ovan marken.
Hängmatta upphängningshöjd

Vilken böj på hängmattan är idealisk?

Det är mycket individuellt hurdan böj som önskas på hängmattan. En del vill ligga sträckt och andra med mera böj. Böjningen är mindre viktig eftersom man oftast ligger diagonalt i hängmattan.

Bilden nedan ger mycket ungefärliga måttrekommendationer.
Hängmatta, hur hänga upp

Att tänka på första gången då hängmattan hängs upp

Då hängmattan är ny så töjs den en aning. Därför bör den hängas upp ganska sträckt första gången den skall användas. Efter att den har töjts kan du ev behöva justera upphängningen.

Hänga upp hängmattan inomhus

Då sommaren är över så kan du som i Brasilien hänga upp hängmattan inomhus, eller på en inglasad balkong. En praktisk och dekorativ inomhusmöbel som fungerar både som hängmatta, gästsäng och soffa. Hängmattan hängs upp på hängmattskrokar så att du snabbt kan haka ner den då den inte används. Krokarna kan t ex fästas i väggar eller takbjälkar. Förvissa dig om att väggen klarar av påfrestningen samt att upphängningskroken är stark nog samt mycket väl förankrad. Vi säljer olika typer av hängmattskrokar.
Hängmatta upphängd inomhus, 1 Hängmatta upphängd inomhus, 2 Hängmatta upphängd inomhus, 3 Hängmatta upphängd inomhus på krok

Fjädrar till hängmattan

Ifall du vill ha extra svikt, dämpning och mjukare gungning så kan du hänga upp hängmattan i specialfjädrar framtagna för hängmattor. Vi säljer sådana fjädrar.
Hängmatta upphängd på fjäder 1 Hängmatta upphängd på fjäder 2 Hängmatta upphängd på fjäder 3

OK, ÄR DU REDO ATT KOLLA IN HÄNGMATTORNA?

Singelhängmattor
SINGEL-HÄNGMATTOR
Hängmattor för 1 person.
Dubbelhängmattor
DUBBEL-HÄNGMATTOR
Hängmattor för 2 personer.
Familjehängmattor
FAMILJE-HÄNGMATTOR
Hängmattor för hela familjen.