Hängstol, skötsel

Råd & Tips om hur du bäst sköter om din brasilianska hängstol

Vårt sortiment av hängstolar: HÄNGSTOLAR, EXTRA STORA.

Aktsamhet

En hängstol (hängfåtölj, hänggunga, sittgunga, sitthängmatta) som behandlas med aktsamhet kan hålla i upp till 20 år. Är du riktigt varsam skall du plocka ner hängstolen då du inte sitter i den.

Hållbarhet

Brasilianska hängstolar är mycket starka. Hur länge den kommer att hålla beror på hur du hanterar hängstolen. Hängstolarna är avsedda för att sitta eller ligga i. De bör inte användas som gungor eller för att snurra runt i. Snurrar du runt i hängstolen kommer upphängningsdelen att utsättas för kraftiga påfrestningar som kan medföra att linor går sönder. Ihärdigt hoppande och alltför vilt lekande kan medföra att t ex linfästen kan brista. Utsätt inte hängstolen för ojämna påfrestningar. Hängstolens linor ska aldrig vara snodda eller ligga i kors eftersom detta innebär ojämn belastning på linfästena som då kan brista.

Regn

Vi rekommenderar att du plockar ner hängstolen vid regn. Hängstolen bör inte utsättas för mycket nederbörd. Enstaka regnskur skadar inte hängstolen. Dock kan större mängder nederbörd under längre tid medföra att hängstolen inte hinner torka, och kan få mögelfläckar.

Fläckar

Hänger hängstolen i ett träd finns det en risk att den kan bli fläckig av nedfallande frukt och bär. Det är även risk för mögelfläckar om hängstolen utsätts för så mycket nederbörd att den inte får tid att torka.

Undvika blekning

Liksom vilket bomullsplagg som helst som hänger ute länge i solen kommer hängstolen också att blekas något med tiden. Vill du minimera blekning så häng upp hängstolen på en skuggig plats.

Sträckribban till hängstolen

För att skydda sträckribban mot påverkan av vädret, undvika sprickor samt för att bibehålla den snygg kan du behandla den med träolja.

Tvätt av hängstol

Du plockar loss sitt- samt upphängningsdelen från sträckribban. Dessa kan tvättas i maskin, 40°C. För att undvika trassel med linorna skall du använda en tvättsäck eller stoppa hängstolen i ett örngott. Det går även att knyta samman linändarna med varandra. Torktumla inte. Hängstolen, liksom vilket bomullsplagg som helst, kommer att krympa ca 5%, men töjs efter användandet. Hängstolen Leblon har armstöd av trä och kan därför inte tvättas i maskin.

Sätta upp och plocka ner hängstolen på ett snabbt och bekvämt vis

Du har tre alternativ:
1. Häng upp hängstolen med en karbinhake.
2. Haka ner sträckribban samt sittdelen och låt upphängningsdelen hänga kvar.
3. Haka ner enbart sittdelen och låt sträckribban och upphängningsdelen hänga kvar.

Vintertid

Om du inte planerar att hänga upp hängstolen inomhus då sommaren är över skall du plocka ner den. Skaka bort damm, tvätta den och packa sedan in den i en plastpåse som skyddar mot ev malar och möss. Förvara hängstolen på ett torrt ställe.

OK, ÄR DU REDO ATT KOLLA IN HÄNGSTOLARNA?

Hängstolar
HÄNGSTOLAR
Hängstolar i olika varianter.